Volby do Senátu Parlamentu České republiky

Současně s volbami do zastupitelstev obcí probíhají volby do Senátu Parlamentu České republiky – tzn. v pátek 10. října 2014 od 14.00 do 22.00 hodin a v sobotu 11. října 2014 od 8.00 do 14.00 hodin.

Voličem je státní občan České republiky, který alespoň druhý den voleb dosáhl věku nejméně 18 let.

Volič po příchodu do volební místnosti prokáže okrskové volební komisi svou totožnost a státní občanství České republiky platným občanským průkazem, nebo platným cestovním, diplomatickým nebo služebním pasem České republiky anebo cestovním průkazem. Neprokáže-li volič svou totožnost a státní občanství České republiky potřebnými doklady, nebude mu hlasování umožněno.

Voličský průkaz opravňuje k zápisu do výpisu ze zvláštního seznamu voličů ve dnech voleb ve volebním okrsku spadajícím do volebního obvodu, kde jsou volby vyhlášeny a v jehož územním obvodu je volič přihlášen k trvalému pobytu.

Hlasovací lístky pro volby do Senátu jsou vytištěny pro každého kandidáta samostatně. V případě, že dojde k poškození nebo ztrátě hlasovacích lístků anebo volič zjistí, že nemá k dispozici všechny hlasovací lístky, je možné požádat ve volební místnosti okrskovou volební komisi o vydání nové kompletní sady hlasovacích lístků.

Po obdržení úřední obálky vstoupí volič do prostoru určeného k úpravě hlasovacích lístků a do žluté úřední obálky vloží jeden hlasovací lístek pro kandidáta, pro kterého se rozhodl hlasovat. Hlasovací lístek nijak neupravuje. Neplatné jsou hlasovací lístky, které nejsou na předepsaném tiskopise, hlasovací lístky, které jsou přetržené, a hlasovací lístky, které nejsou vloženy do úřední obálky. Rovněž je hlas neplatný, je-li v úřední obálce vloženo několik hlasovacích lístků.

Translate »