Volby do zastupitelstev obcí

Volby do zastupitelstev obcí se konají v pátek 10. října 2014 od 14.00 do 22.00 hodin a v sobotu 11. října 2014 od 8.00 do 14.00 hodin.

Volební místností v obci Malé Kyšice je kancelář obecního úřadu na adrese Míru 72, 273 51  Malé Kyšice.

Voličem je občan obce za předpokladu, že alespoň druhý den voleb dosáhl věku nejméně 18 let, je v den voleb v této obci přihlášen k trvalému pobytu a jde o státního občana České republiky nebo státního občana členského státu Evropské unie, pokud požádal o zápis do dodatku stálého seznamu voličů.

Volič po příchodu do volební místnosti prokáže okrskové volební komisi svou totožnost a státní občanství České repuliky platným občanským průkazem nebo platným cestovním pasem České republiky. Jde-li o cizince, průkazem o povolení pobytu vydaným podle zákona č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů. Neprokáže-li volič svou totožnost a státní občanství potřebnými doklady, nebude mu hlasování umožněno. Po záznamu ve výpisu ze stálého seznamu voličů nebo jeho dodatku obdrží volič prázdnou úřední obálku opatřenou úředním razítkem.

Po obdržení úřední obálky, vždy vstoupí volič do prostoru určeného k úpravě hlasovacích lístků, kde může hlasovací lístek upravit jedním z následujících způsobů:

  1. Označit křížkem ve čtverečku v záhlaví sloupce před názvem volební strany pouze jednu volební stranu. Tím je dán hlas kandidátům této volební strany v pořadí dle hlasovacího lístku v počtu, kolik činí počet členů zastupitelstva obce, který má být v obci volen.
  2. Označit v rámečcích před jmény kandidátů křížkem toho kandidáta, pro kterého hlasuje, a to z kterékoliv volební strany, nejvýše však tolik kandidátů, kolik členů zastupitelstva má být zvoleno.
  3. Kromě toho lze oba způsoby kombinovat, a to tak, že lze označit křížkem jednu volební stranu a dále v rámečku před jménem kandidáta další kandidáty, pro které hlasuje, a to v libovolných samostatných sloupcích, ve kterých jsou uvedeny ostatní volební strany. V tomto případě je dán hlas jednotlivě označeným kandidátům. Z označené volební strany je dán hlas podle pořadí na hlasovacím lístku pouze tolika kandidátům, kolik zbývá do počtu volených členů zastupitelstva obce.

Po úpravě vloží volič hlasovací lístek do šedé úřední obálky, určené pro volby do zastupitelstev obcí.

Pokud volič neoznačí na hlasovacím lístku ani volební stranu, ani žádného kandidáta, hlasovací lístek nevloží do úřední obálky, hlasovací lístek přetrhne nebo vloží do úřední obálky nekolik hlasovacích lístků do téhož zastupitelstva, je jeho hlas neplatný.

V případě, že dojde k poškození nebo ztrátě hlasovacího lístku, může volič ve volební místnosti požádat okrskovou volební komisi o jiný hlasovací lístek.

Volič hlasuje tak, že úřední obálku vloží před okrskovou volební komisí do volební schránky.

Translate »