Volby do Evropského parlamentu

Hlasování probíhá v pátek 23. května 2014 od 14.00 do 22.00 hodin a v sobotu 24. května 2014 od 8.00 do 14.00 hodin.

Volební místností v obci Malé Kyšice je kancelář obecního úřadu na adrese Míru 72,  Malé Kyšice.

Voličem, který má právo volit ve volbách do Evropského parlamentu na území České republiky, je osoba, která:

– alespoň druhý den voleb dosáhla věku 18 let,

– je státním občanem České republiky, nebo je občanem jiného členského státu Evropské unie, který je po dobu nejméně 45 dnů (tj. od 9. dubna 2014) přihlášen k trvalému nebo přechodnému pobytu na území České republiky.

Volič může hlasovat, pokud je zapsán v seznamu voličů pro volby do Evropského parlamentu a nenastala u něho překážka ve výkonu volebního práva.

Volič, občan České republiky, po příchodu do volební místnosti prokáže svou totožnost a státní občanství České republiky platným občanským průkazem nebo platným cestovním, diplomatickým nebo služebním pasem České republiky anebo cestovním průkazem. Volič, který je občanem jiného členského státu, prokáže svou totožnost a občanství jiného členského státu. Voliči, který tak neučiní, nebude hlasování umožněno.

Voliči, který není zapsán ve výpisu ze seznamu voličů pro volby do Evropského parlamentu, okrsková volební komise hlasování neumožní. To neplatí, pokud volič hlasuje na voličský průkaz nebo pokud předloží potvrzení o vyškrtnutí ze zvláštního seznamu voličů vedeného zastupitelským úřadem nebo potvrzení o vyškrtnutí ze seznamu voličů pro volby do Evropského parlamentu v souvislosti se změnou trvalého pobytu a prokáže své právo hlasovat ve volebním okrsku.

Volič, který se dostavil do volební místnosti s voličským průkazem, je povinen tento průkaz odevzdat okrskové volební komisi. Voličský průkaz opravňuje k hlasování ve volbách do Evropského parlamentu v jakémkoliv volebním okrsku na území České republiky.

Po záznamu ve výpisu ze seznamu voličů pro volby do Evropského parlamentu obdrží volič od okrskové volební komise prázdnou úřední obálku. V případě, že voliči nebyly dodány hlasovací lístky, došlo k jejich poškození nebo ztrátě, je možné požádat ve volební místnosti okrskovou volební komisi o vydání nové kompletní sady hlasovacích lístků.

V prostoru určeném pro úpravu hlasovacích lístků vloží volič do úřední obálky 1 hlasovací lístek, na němž může zakroužkováním pořadového čísla nejvýše u 2 kandidátů vyznačit, kterému z kandidátů dává přednost.

Každý volič hlasuje osobně, zastoupení není přípustné.

Volič může požádat ze závažných, zejména zdravotních, důvodů obecní úřad a ve dnech voleb okrskovou volební komisi o to, aby mohl hlasovat mimo volební místnost, a to pouze v územním obvodu volebního okrsku, pro který byla okrsková volební komise zřízena. V takovém případě okrsková volební komise vyšle k voliči dva své členy s přenosnou volební schránkou.

Další informace k volbám do Evropského parlamentu jsou zveřejněny na internetových stránkách Ministerstva vnitra http://www.mvcr.cz/.

Translate »